Wiet verkruimelen werkt het beste met een grinder, oftewel een verkruimelaar of crusher. Wanneer je wiet wilt verkruimelen is het handig om eerst de wiet top met de hand iets kleiner te maken. Zo voorkom je dat er verkruimelde wiet buiten je grinder valt als de wiet top te groot is om in één keer te verkruimelen. Daarnaast kun je meteen wat takjes met de hand verwijderen voordat je wiet in de wiet grinder doet. Takken zijn niet goed voor je joint, omdat ze door je vloei heen kunnen prikken en tevens hoofdpijn kunnen veroorzaken bij het roken ervan.

Zodra je de niet-verkruimelde wiet in je grinder doet, beweeg je het bovenste deel van de grinder heen en weer zodat de wiet goed vermalen wordt. Dit herhaal je totdat je voelt dat er niks meer te verkruimelen valt. Haal het bovenste gedeelte van de grinder eraf om te zien of alles goed door de gaatjes is gevallen tijdens het crushen. 

Afhankelijk van het aantal onderdelen dat jouw grinder heeft, open je hierna je grinder om de verkruimelde wiet uit de verkruimelaar te halen.