Vaporizers zijn verdeeld in twee typen, namelijk een convectie vaporizer en een conductie vaporizer. Beide type vaporizers hebben een eigen manier van werking, waarbij het einddoel hetzelfde is: Kruiden verdampen door verhitting in plaats van verbranding.

Convectie vaporizer, ook bekend als een hete lucht vaporizer, heeft een indirecte verhittingsmethode. Een dergelijke wiet vaporizer zorgt ervoor dat de kruiden verdampt worden door hete lucht. Je stopt hierbij de kruiden of olie in een aparte kamer. Vervolgens stel je de temperatuur in, zodat de inhoud van de aparte kamer langzaamaan verhit wordt zonder het te verbranden. Zodra de verdamper op temperatuur is kun je de damp inhaleren. Hierna wacht je weer tot de correcte temperatuur is bereikt voordat je opnieuw de damp inhaleert.

Conductie vaporizer, ook bekend als een hete plaat vaporizer, heeft een directe verhittingsmethode. Deze weed vaporizer heeft een hete plaat waar je kruiden of olie op legt. Vanwege verhitting van de plaat zullen actieve bestanddelen in de kruiden worden verdampt. Tijdens een sessie dien je de kruiden om te roeren, zodat niet alleen de onderste kruiden worden verhit.