Een vaporizer is verdeeld in twee typen, namelijk een hete lucht vaporizer en een hete plaat vaporizer. Beide type vaporizers werken op een eigen manier, waarbij het einddoel gelijk is: Kruiden verdampen door verhitting en niet door verbranding.

Hete lucht vaporizer, ook bekend als een convectie vaporizer, heeft een indirecte verhittingsmethode. Het grote voordeel hiervan is dat de temperatuur beter verdeeld is dan bij een hete plaat vaporizer. Daarnaast heeft een hete lucht wiet vaporizer een preciezere temperatuurinstelling. Het element dat voor verhitting zorgt zit in deze vaporizers in een aparte ruimte wat ervoor zorgt dat de hete lucht langzaamaan door de kruiden of olie heen kan dringen zonder het te verbranden. Omdat er geen verbranding plaatsvindt komen de aroma’s hierdoor beter tot hun recht. Hete lucht weed vaporizers zorgen voor een zachte, lichte damp. Het nadeel van dit type verdamper is dat ze over het algemeen duurder en ingewikkelder zijn dan een hete plaat dry herb vaporizer.

Hete plaat vaporizer, ook bekend als een conductie vaporizer, heeft een directe verhittingsmethode. Deze vaporizers hebben een hete plaat waar je kruiden of olie op legt. Door verhitting van de plaat zullen actieve bestanddelen in de kruiden worden verdampt. Dit type wiet verdamper geeft vaak een volle, dichte damp. Een conductie verdamper is vaak eenvoudiger dan een hete lucht weed vaporizer, is gemakkelijker te onderhouden en is meestal ook goedkoper in aanschaf. Helaas heeft dit type wiet vaporizer ook nadelen. Tijdens een sessie dien je de kruiden om te roeren, zodat niet alleen de onderste kruiden worden verhit. En omdat de temperatuur minder makkelijk te beheren is, bestaat er een kans dat de kruiden soms toch lichtelijk verbranden door de hete plaat. De verbranding blijft echter minder dan wanneer je het daadwerkelijk rookt.