Autoflowering zaad verwijst naar cannabiszaden die afkomstig zijn van planten die automatisch overgaan van de vegetatieve groei naar de bloeifase met het verstrijken van de tijd, in plaats van dat de overgang afhankelijk is van de lichtcyclus. Dit gedrag is een gevolg van de genetica van de Cannabis ruderalis, een soort cannabis die van nature voorkomt in gebieden met korte zomers.

Door Cannabis ruderalis te kruisen met Sativa of Indica soorten, hebben telers zaden ontwikkeld die de autoflowering eigenschap behouden, maar ook de potente effecten en smaken van hun Sativa- en Indica-ouders. Hier zijn enkele kenmerken van autoflowering cannabiszaden:

  1. Tijdsafhankelijke bloei: Autoflowering planten beginnen te bloeien na een vaste periode van ongeveer 2-4 weken van groei, onafhankelijk van het lichtschema.

  2. Korte levenscyclus: Autoflowers hebben een snelle groei en ontwikkeling, waarbij de cyclus van zaad tot oogst vaak binnen 8-10 weken voltooid kan worden.

  3. Kleinere planten: Ze blijven vaak kleiner van formaat, wat ze ideaal maakt voor teelt in kleine ruimtes of in discrete omgevingen.

  4. Minder licht nodig: Omdat ze niet afhankelijk zijn van lichtcycli om te bloeien, kunnen autoflowering planten groeien onder bijna elk lichtschema, hoewel 18-24 uur licht per dag hen ten goede kan komen zonder hun bloei te beïnvloeden.

  5. Minder opbrengst: Over het algemeen produceren autoflowering planten minder opbrengst per plant in vergelijking met traditionele Sativa- of Indica-soorten. Doordat zautoflowering zaden steeds beter worden gekweekt is de opbrengst de laatste jaren wel aan het groeien. Vandaar de stijging in populariteit.

  6. Weerstand tegen koude en ziekten: De genetica van Cannabis ruderalis maakt ze vaak weerbaarder tegen koudere klimaten en bepaalde ziektes.

Autoflowering zaden zijn populair bij zowel beginnende als ervaren kwekers door hun eenvoud en snelheid van groei, maar het is belangrijk om de beperkingen in grootte en opbrengst te overwegen bij het kiezen van zaden voor je kweekproject.