Roken is per definitie slecht voor je en het inademen van verbrand papier is daarbij geen uitzondering. Daarom kiezen mensen ervoor om zo dun mogelijk papier met weinig tot geen chemicaliën te gebruiken. Een joint binnenste-buiten draaien zorgt er ook nog eens voor dat je minder papier gebruikt.

Niet alle vloei heeft dezelfde dikte of gebruikte materialen. De meest bekende vloei is gemaakt van papier (houtvezels), waarbij de wit gekleurde variant ook bleek bevat. Ongebleekte vloei van Greengo bevat geen bleek en is vrij van overige chemicaliën. Ander soort vloei is smaak vloei, maar door de toevoeging van smaak aroma's is dit ook nadeliger voor je gezondheid. Tegenwoordig bestaat er ook glas vloei, oftewel transparante vloei, gemaakt van plantaardige cellulose. Het lijkt op plastic, maar dat is het absoluut niet. Echter is ook het roken van plantaardige cellulose schadelijk voor je gezondheid. 

Wanneer je echt geen vloeipapier wilt gebruiken dan is het een idee om gebruik te maken van een vaporizerbongwaterpijp of een simpel pijpje.