Lange vloei is met name te verdelen in twee formaten: Slim en Regular. Beide formaten worden gekenmerkt als 'lange vloei' welke ook bekend is met de benaming 'King Size'.

King size vloei is bij uitstek het type vloei dat je nodig hebt bij het draaien van een joint. Slim of Regular formaat is echter een persoonlijke keuze waarbij de jointdraaier een bredere vloei (Regular) of juist een smaller formaat (Slim) prettig vindt om een joint van te rollen. 

De verschillen tussen Slim en Regular lange vloei:

 Slim   Regular 
 Breedte   44 mm   53 mm 
 Lengte   110 mm   110 mm 

 

Buiten het verschil in formaat is tegenwoordig ook een voorkeur ontstaan in gebleekte of ongebleekte vloei. Gebleekte vloei is vooralsnog het meest bekend en is herkenbaar aan de witte kleur vloei. Veel gebruikers van dit type vloei hebben weinig tot geen kennis over gebleekte of ongebleekte vloei. Een keuze voor gebleekte vloei kan ook financiele redenen hebben, want gebleekte vloei is vaak goedkoper dan ongebleekte vloei.

Ongebleekte vloei maakt steeds meer een opmars en wordt steeds bekender. Dit type vloei is vaak te herkennen aan de bruine kleur, maar het belangrijkste is dat dit ook op de verpakking staat vermeld. Vloei kan namelijk ook bruin zijn door toegevoegde inkt tijdens de productie. Ongebleekte vloei is vaak iets duurder, maar het spreekt bijna voor zich dat het roken van bleek nimmer een verstandige keuze kan zijn. 

Een heel ander type vloei wat ook steeds bekender wordt is glas vloei. Dit is doorzichtige vloei gemaakt van plantaardige cellulose. Het leuke hiervan is dat je door de joint heen kunt kijken en kunt zien wat erin zit. Een joint draaien met doorzichtige lange vloei kan echter wel iets lastiger zijn, omdat het materiaal anders aanvoelt dan de welbekende papieren lange vloei.